Meer privacy in whois .nl

Posted on 21/01/2010 ยท Posted in Domains, News

Sinds 12 januari kun je via de website van SIDN, alleen nog de naam en het e-mail adres van domeinnaamhouders inzien. Deze wijziging is ingevoerd om de privacy van houders van .nl domeinen, beter te waarborgen. Een korte uitleg stond ook eerder in de Volkskrant.

Tot voorheen kon je via de SIDN whois database ook de adresgegevens en telefoonnummers van domeinnaam eigenaren inzien. Deze infomatie is vanaf nu niet meer openbaar, maar nog wel in te zien voor geautoriseerde partijen.

Vandaar dat er niets verandert in de gegevens die nodig zijn om een .nl domeinnaam aan te vragen.

Whois databases

De Whois gegevens (informatie over eigenaren van domeinnaamhouders) is openbaar in te zien, zodat ook gemakkelijk is na te gaan of een bepaalde domeinnaam nog vrij is. Deze informatie kun je vinden op verschillende websites.

Voor .nl domeinnamen kun je het beste de Whois applicatie van sidn.nl raadplegen. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert alle .nl domeinnamen, inclusief de uitgifte ervan.

Voor internationale domeinnamen kun je bijvoorbeeld kijken op de website easywhois.com.

Domeinnaam aanvragen

Wil je een .nl of andere domeinnaam aanvragen, stuur dan een e-mail naar support@berlinblue.net met daarin de volgende gegevens voor de domeinnaamhouder:

Voornaam = ...
Achternaam= ...
Bedrijfsnaam (sommigen kiezen hetzelfde als voor- en achternaam) = ...
Adres = ...
Postcode = ...
Plaats = ...
Telefoonnummer = ...
Fax (niet verplicht) = ...
E-mail adres (eentje die je altijd blijft gebruiken) = ...
Land = ...