F.A.Q.. Frequently Asked Questions ...

Op deze pagina vind je een antwoorden op de meest gestelde vragen, betreft webhosting van BerlinBlue.

E-mail

• Hoe kan ik webmail gebruiken?

Lees daarover verder op de pagina Webmail.

• Mijn mailbox quota is bereikt, wat kan ik doen?

Wanneer je de melding krijgt dat je mailbox quota is bereikt (bijvoorbeeld in een e-mail), dan kan dit de volgende oorzaken hebben:

1. Het e-mail account heeft daadwerkelijk de quota bereikt die voor dit account is opgegeven. In dit geval kun je via Webmail e-mail berichten uit de mailbox verwijderen om zo ruimte vrij te maken.
    Ook kun je via het control panel de quota verhogen. Ga hiervoor naar de optie "E-mail accounts", en klik vervolgens op het symbool "Change Quota" achter het e-mail adres waarvan de quota is bereikt.
  2. Je hebt in de afgelopen tijd veel grote bijlages/attachments ontvangen, die veel ruimte in beslag nemen. Je kunt de bijlagen/attachments uit deze e-mail berichten het beste opslaan op je computer, en vervolgens deze berichten verwijderen. Ook dit doe je via Webmail. Let er op dat de e-mail berichten met grote bijlagen/attachments ook in de map "verzonden items" kunnen staan.
  3. Indien je het webmail-programma Horde gebruikt, dan is het zo dat wanneer je een e-mail bericht verwijderd - deze niet daadwerkelijk uit je mailbox wordt verwijderd, maar alleen gemarkeerd wordt voor verwijdering. Om deze berichten daadwerkelijk te verwijderen, klik je op de optie "Wis verwijderd" (in het Engels: "Purge deleted") rechts-bovenin.

• Hoe pas ik de quota van mijn e-mail account aan?

Je kunt de quota van je e-mail accounts zelf instellen in je control panel.
Stappen:

1. Ga in je browser naar het control panel via http://www.domeinnaam.com/cpanel (vervang hierbij 'domeinnaam.com' door je eigen domeinnaam)
  2. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in
  3. Kies voor de optie "E-mail Accounts"
  4. Er verschijnt een overzicht van je e-mail accounts
  5. Achter elk e-mail account zie je een aantal knoppen; kiest hier voor de knop "Change Quota" achter het e-mail account waarvoor je de quota wilt aanpassen.
  6. In het volgende scherm kun je je quota aanpassen, door een getal in MB in te voeren.
  7. Nadat u op de "Change" knop heeft geklikt, zal de quota van het e-mail account direct aangepast worden naar de opgegeven grootte.

Indien de quota van een e-mail account is bereikt, kan dit specifieke account geen e-mail meer ontvangen. Binnenkomende e-mail zal dan met een foutmelding worden teruggestuurd naar de afzender. Het control panel stuurt een waarschuwing naar het e-mail account zelf, maar ook naar het contact e-mail adres - welke in het control panel is ingevoerd - als het e-mail account vol begint te raken.

• Wat zijn de instellingen om e-mail te verzenden (SMTP server)?

Lees meer informatie op de pagina E-mail instellingen.

•  Is er een limiet voor het verzenden van e-mail?

Het maximaal aantal e-mail berichten dat via de mailservers kan worden verzonden is 500 e-mail berichten per uur, per hostingpakket. Het is helaas niet mogelijk deze limiet (tijdelijk) te verhogen.

Redenen waarom deze limiet is ingesteld, zijn de volgende:

1. Het verzenden van een groot aantal e-mail berichten veroorzaakte een hogere belasting op de server, waardoor deze trager reageert. Andere klanten en jijzelf zouden hier hinder van kunnen ondervinden.
  2. Spammers kunnen misbruik maken van niet goed beveiligde scripts/programma's die een e-mail functie bevatten, waarmee zij spam berichten kunnen verzenden. Naast de overlast die deze spamberichten veroorzaken, kan de mailserver op blacklists worden opgenomen - zodat verzonden e-mail op de server slechter wordt afgeleverd bij andere internet providers.
  3. Computers van klanten kunnen zijn geïnfecteerd met een virus, die - zonder dat de klant het weet - spam verzendt - die via onze servers wordt verzonden. Ook dit veroorzaakt overlast, en verhoogt de kans dat de server op blacklists wordt geplaatst.

Mocht je in bepaalde gevallen meer dan 500 e-mail berichten willen verzenden, bijvoorbeeld als je een e-mail bericht naar een mailinglist wilt verzenden, dan heb je in veel mailinglist-programma's de optie om het verzenden van e-mail berichten op te splitsen in batches (kleinere delen). Mocht je op zoek zijn naar geschikte mailinglist software, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de volgende gratis of betaalde programma's:

Gratis zijn bijvoorbeeld poMMo of phplist.
Betaald zijn bijvoorbeeld de diensten van MailChimp en Campaign Monitor.

•  Ik krijg de foutmelding "503 valid RCPT command must precede DATA", wat te doen?

Indien je tijdens het verzenden van e-mail de foutmelding "503 valid RCPT command must precede DATA" krijgt, dan ben je niet ingelogd op de mailserver. Om veiligheidsredenen is het verplicht in te loggen op de mailserver om e-mail te kunnen verzenden.

De juiste instellingen voor het verzenden van e-mail vind je hier.

Spam

•  Waarom ontvang ik e-mail gelabeld met {spam}, en wat kan ik hieraan doen?

Op de Spam-pagina vind je een uitgebreide toelichting over hoe de spamfilter op de server werkt.
Mocht je hier meer over willen weten, dan vernemen wij dit graag van je.

•  Wat betekent het label {disarmed} in een e-mail bericht?

Veel e-mails bevatten een opmaak in HTML-code. Soms kan een klein deel van deze HTML-opgemaakte e-mails schadelijke HTML-code bevatten, waarmee uw computer door virussen of andere malware besmet kan worden. Wanneer onze mailscanner mogelijk gevaarlijke HTML-code in een e-mail aantreft, wordt het e-mail bericht gemarkeerd met {Disarmed}.

Tevens zorgt de mailscanner ervoor dat de mogelijke gevaarlijke HTML-code niet meer uitgevoerd kan worden.

•  Er lijkt spam te worden verzonden met mijn e-mail adres, hoe kan dat?

Het kan voorkomen dat je:

1. E-mail ontvangt die jouw eigen e-mail adres als afzender en eventueel ook als geadresseerde heeft;
  2. Retourberichten (zogenaamde "bounces" of error-berichten) krijgt van spam die lijkt te zijn verzonden met jouw e-mail adres als afzender.

In de meeste gevallen duidt dit op spam. Ondanks dat er een geavanceerd anti-spam systeem actief is op de mailserver, kan helaas niet alle spam worden voorkomen.

Spammers maken vaak gebruik van bestaande e-mailadressen om deze als afzenderadres te gebruiken, om zo het e-mail bericht "echter" te laten lijken. Spammers kunnen e-mail berichten manipuleren, zonder gebruik te maken van de mailserver of jouw computer. In andere woorden: iedereen kan een e-mail sturen met een willekeurig 'afzender-adres'. Spammers zijn vergevorderd in het herleiden van mogelijk bestaande e-mail adressen en vinden veel adressen op het internet of kopen bulk-lijsten met daarop grote hoeveelheden verzamelde e-mail adressen. Ondanks dat de spam-filtering steeds beter wordt, is hier op dit moment helaas weinig tegen te doen.

Echter, mocht je hier veel last van blijven ondervinden, dan verzoek ik je één of meer van zulke berichten aan mij door te sturen [support@myberlinbue.net]. De berichten zullen dan verder geanalyseerd worden om een mogelijke oplossing of verbetering van de beveiliging te vinden.

Verder is het gebruik van het "default address" (catch-all) waarmee alle e-mail berichten die naar een adres einidigd op '@domeinnaam.com' worden verzonden, af te raden. Je kunt het "default address" in het control panel onder de gelijknamige functie uitschakelen (deze vind je in het Mail-kader).

cPanel

• Hoe zet ik een back-up terug? (R1Soft Restore Backups)

Wat doet de R1Soft software?
Deze software maakt continu een kopie van de nieuwe en gewijzigde bestanden op de hostingservers en schrijft deze weg op een back-upplatform. De software zorgt daarmee voor extra bescherming van de data in je hostingpakket bij BerlinBlue. Het back-upplatform bewaart wijzigingen tot een week (7 dagen) terug. Op deze manier kun je per ongeluk verwijderde of veranderde bestanden gemakkelijk en snel weer terugzetten.

Technische details over "Continuous Data Protection" kun je vinden op Wikipedia.

Hoe gebruik ik de R1Soft optie om een back-up terug te zetten?
De software van R1Soft kun je benaderen via je control panel. Onder 'Files' (rechterkolom) vind je de optie "R1Soft Backup", wanneer je daarop klikt word je naar het back-upplatform geleid.

Vervolgens kies je voor "Disk Safe0". Klik op het plusje eronder, naast "/home". De home-map opent. Je krijgt nu een overzicht van alle opgeslagen gegevens te zien, gesorteerd op datum / tijdstip. Door het gewenste tijdstip te kiezen, krijg je de datastructuur te zien die overeenkomst met die in je hostingpakket. Selecteer tenslotte de bestanden en/of mappen die je wenst terug te zetten, en klik op "Restore Selected Files".

Het terugzetten van MySQL databases
Om veiligheidsredenen kan helaas niet de optie gegeven worden om ook MySQL databases via de R1Soft optie terug te zetten. Het is daarvoor aan te raden om zelf regelmatig back-ups te maken van de door jou gebruikte MySQL databases (bijvoorbeeld voor een WordPress-installatie). Hiervoor kun je ook gebruik maken van de "Back-up" optie in het control panel.

In sommige gevallen (dus niet alle!) kan als uitzondering een database of tabel via BerlinBlue worden teruggezet. Stuur hiervoor een e-mail naar support@myberlinblue.net - met daarin de databasenaam, en welke tabellen moeten worden teruggezet. Vermeld tevens het tijdstip waarop de data verloren is gegaan, zodat we weten welke back-up we dienen te gebruiken.
[/list]