Welkom op de nieuwe website van myBerlinBlue!
Open
X

Spam.

Op deze pagina lees je meer over hoe de spamfilter op de server werkt.

Omdat tegenwoordig meer dan 95% van het e-mail verkeer uit spam bestaat, maakt de mailserver gebruik van een geavanceerde mailscanner die de e-mail accounts filtert en beschermt tegen spam- en virussen.


Wat doet de mailscanner?

De mailscanner bestaat uit een krachtig en betrouwbaar cluster van servers, welke speciaal is ingericht op het scannen van e-mail. Door verschillende filteringstechnieken te combineren en dankzij het zelflerend systeem, is de dienst zeer effectief - zowel nu als in de toekomst. Na het filteren wordt de e-mail schoon op je e-mail adressen bezorgd. Mocht de mailserver onbereikbaar zijn, dan wordt de e-mail vastgehouden.

Hoe werkt de spamfiltering?

Elke e-mail wordt beoordeeld op een groot aantal spam-kenmerken. Voor elk spam-kenmerk krijgt het e-mail bericht punten. Aan de hand van de totale spamscore, deelt de Mailscanner de e-mail onder in drie groepen:

  1. E-mail met een hoge spam score – deze e-mail is altijd spam, en wordt verwijderd
  2. E-mail met een middelmatige score – deze e-mail is in de meeste gevallen spam, en wordt met het label {spam xx} afgeleverd
  3. E-mail met een lage/geen spam score – deze e-mail is geen spam, en wordt normaal afgeleverd

Kan ik de spamfiltering strenger/minder streng instellen?

Spaminstellingen zijn centraal ingesteld voor alle accounts. De reden waarom dit noodzakelijk is, is dat individuele instellingen per domeinnaam het scannen op spam en virussen vele malen intensiever en complexer zou maken, wat resulteert in een grotere kans op fouten en traagheid bij het afleveren van e-mail. Voor de tweede groep (e-mail met een middelmatige spamscore) heb je zelf de controle wat er met deze e-mail gedaan wordt, in combinatie met de e-mail filters optie in het control panel. In het label {spam xx} is ook de score opgenomen. Afhankelijk van deze score, kun je e-mail filters instellen die de e-mail verwijderen of bijvoorbeeld doorsturen naar een ander e-mail adres.

Let op: het instellen van een filter om e-mail te verwijderen kan ook e-mails verwijderen die je liever wel gewoon in je mailbox had ontvangen. Ga hier dus voorzichtig mee om!

Het stappenplan om een filter in te stellen dat alle e-mail met het label {spam xx} verwijderd:

  1. Klik op ’Account level filtering’ in je control panel;
  2. Op deze pagina kies je voor de optie ’create a new filter’ (een nieuw scherm zal te voorschijn komen);
  3. In het kader ’rules’ selecteer je ’Subject’ en ’Begins with’;
  4. In het invoervak onder deze velden voer je in ’{Spam’;
  5. Vervolgens kies je voor ‘Discard’ in het ‘actions’ kader en klik op de ‘Activate’ knop.

Ik ontvang spam met een negatieve score, hoe kan dat?

Het kan voorkomen dat een e-mail bericht qua kenmerken genoeg punten haalt om als spam te worden aangemerkt, maar dat het e-mail bericht toch wordt gelabeld - met soms een negatieve spamscore. In dit geval staat de afzender van het e-mail bericht op een zogenaamde blacklist die op het internet door veel providers wordt gebruikt. De afzender is op deze blacklist geplaatst, omdat vanaf zijn/haar adres de laatste dagen veel spam is verzonden.

Het hoeft niet zo te zijn dat de spam met medeweten van de afzender is verzonden; steeds vaker sturen virussen of automatische bots de spam, zonder dat de eigenaar van de computer het weet. In dit geval is het aan te raden de computer te scannen met een actuele virusscanner.

Omdat de blacklists niet door BerlinBlue worden beheerd, kan geen invloed worden uitgeoefend op welke e-mail adressen op de lijst zouden moeten staan. Als je onrechtmatige problemen denkt te ondervinden, neem dan contact op.

Kan ik de spam- en virusfiltering uitschakelen?

Het is mogelijk om de spam- en/of virusfiltering per domeinnaam aan- of uit te zetten. Ook kun je ervoor kiezen de e-mail met een hoge spamscore wel te laten afleveren. Indien je dit wenst, neem dan contact op. Dit wordt dan specifiek voor jouw account ingesteld. Let er op dat je na het uitschakelen van het filter tot wel honderden spamberichten per dag zou kunnen ontvangen.

Mocht je hier meer over willen weten, dan verneem ik dit graag van je.