Welkom op de nieuwe website van myBerlinBlue!
Open
X

cPanel.

Met je hostingpakket bij BerlinBlue heb je uitgebreide mogelijkheden om je webhosting te beheren en uit te breiden. Op deze pagina lees je meer over cPanel, het online controlepaneel voor het beheren van je webhosting instellingen.

Toelichting controlepaneel

Om je zoveel mogelijk vrijheid met je hostingpakket te geven, heb je zelf controle over de achterkant (controlepaneel of back-end) van je website. De software die hiervoor wordt gebruikt, heet ‘cPanel’ [www.cpanel.net].

In je cPanel kun je instellingen veranderen en nieuwe mogelijkheden toevoegen. Zoals: nieuwe e-mailadressen aanmaken, ‘e-mail-forwarders’ (aliases) instellen, bezoekersstatistieken van je website bekijken, databases toevoegen, etc.

In je cPanel vind je aan de linkerzijde een overzicht met alle instellingen en features die je gebruikt en in de rechterkolom een overzicht van alle features die je kunt instellen en bekijken, zoals je statistieken. Een uitgebreide toelichting vind je onder ‘Documentation’ (onderaan iedere pagina).

Login op je cPanel

Voor het inloggen op je cPanel gebruik je de hoofd-loginnaam die je van BerlinBlue hebt gekregen bij oplevering van je hostingpakket.

Check de opleveringsbrief die je hebt gekregen van BerlinBlue, daarin vind je de cPanel loginnaam met bijbehorend wachtwoord.

Het login adres voor je cPanel, is:


Functies van cPanel

Quota (webruimte)

Dit is de hosting ruimte (in MB’s) die beschikbaar is voor de hosting van je website en tijdelijke opslag van e-mail op de server.

Bandwidth

Dit betreft de maximum bandbreedte die je per maand ter beschikking hebt voor bezoekers om je website te bezoeken. Dit is vaak meer dan voldoende voor een gemiddelde website. Mocht je hier vaker overheen gaan, dan neemt BerlinBlue contact met je op, om nieuwe mogelijkheden te bespreken.

FTP Accounts

Je kunt meer FTP accounts aanmaken voor subdirectories en/of andere gebruikers.
Een gratis FTP-programma is bijvoorbeeld FileZilla. Mocht je snel iets willen aanpassen en je hebt geen FTP-programma bij de hand, dan kun je cPanel's 'File Manager' gebruiken (onder Files in cPanel).

Lees hierover verder op de FTP-pagina.

Email Accounts

In cPanel kun je onder ‘Mail’ diverse instellingen aanpassen, waaronder nieuwe e-mailadressen aanmaken (Email Accounts), forwarders / alias instellen (doorsturen), auto-responders (automatisch antwoord) instellen, etc.

Mailing Lists

Hier kun je ‘mailing lists’ opstellen om één e-mail naar meerdere mensen tegelijk te versturen, bijvoorbeeld nieuwsbrieven.

Statistieken

Gebruik Awstats (meest uitgebreid), Logaholic of Webalizer om te zien wie je website bezoekt.

PHP / CGI / Perl

Deze meest gebruikte scripttalen, bedoeld om dynamische webpagina’s te creëren (o.a. fora, gastenboeken, invulformulieren), zijn standaard up-to-date geïnstalleerd en gebruiksklaar.

MySQL Databases

MySQL wordt ook gebruikt voor het genereren van dynamische webpagina’s (bijv. WordPress of andere CMS systemen), meestal in combinatie met PHP – ook aanwezig, versie 5.x.

Subdomains

Een subdomein is een webadres als ‘http://subdomein.domeinnaam.com’. Hier kun je bijvoorbeeld een aparte website plaatsen, met eigen FTP-account. Bijvoorbeeld handig om een webshop of een andere website te hosten.

Parked Domains

Een Parked Domain kun je gebruiken om een extra domeinnaam zonder hostingpakket door te sturen naar je hoofddomein (redirect adres).

Voorbeeld: je hebt hosting bij je pakket ‘domein.com’ en beheert ook de naam ‘domein.eu’ (zonder hosting). Wanneer je ‘domein.eu’ parkeert bovenop ‘domein.com’, wordt de bezoeker van ‘domein.eu’ automatisch doorverwezen naar de website van ‘domein.com’.

Addon Domains

In aanvulling op de ‘Parked Domain’, verwijst de ‘Addon Domain’ naar een aparte directory binnen je hostingpakket, voor de ‘tweede domeinnaam’. Je kunt in dit geval ‘domeintwee.com’ een aparte website geven, die wordt gehost binnen je pakket voor ‘domein.com’.


 

Lees verder