Met je hostingpakket bij BerlinBlue heb je uitgebreide mogelijkheden om e-mail te gebruiken.
Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden met je e-mail accounts.
Verwante pagina's:
E-mail instellingen
Welk e-mail programma?
Configuratie e-mail programma (stappenplan)
Webmail
Spam
E-mail FAQ (Veelgestelde vragen)
E-mail kun je op de volgende manieren gebruiken: via POP3, Webmail, IMAP en 'push mail' voor o.a. BlackBerry en PDA's. Ook SSL verbindingen zijn mogelijk (voor extra veiligheid). Je kunt zelf nieuwe e-mail accounts instellen in cPanel.
Aantal e-mail accounts
Afhankelijk van je gekozen hostingpakket heb je minimaal 10 e-mail accounts. Voor iedere account kun je een onbeperkt aantal 'forwarders' (alias adressen) aanmaken.
E-mail overal
Je kunt je e-mail op verschillende manieren gebruiken.
De methoden die voor de meeste mensen werken, zijn de volgende:
- Via een e-mailprogramma op een vaste computer (bijv. thuis)
- Via een e-mailprogramma op een laptop (met wisselende internetverbinding)
- Je e-mail account koppelen aan een 'web-based e-maildienst' (bijv. Gmail)
Daarnaast heb je de mogelijkheid om je e-mail accounts via Webmail in een browser te gebruiken (zo kun je e-mailen vanaf elke computer die verbonden is met internet). Dit is vooral geschikt als tijdelijke oplossing, voor wanneer je even niet je computer met een e-mailprogramma bij de hand hebt (maar wel internet).
POP e-mail
De meeste gebruikers halen hun e-mail op via POP3 met een e-mailprogramma (Thunderbird / Apple Mail / MS Outlook, etc). De POP-methode verplaatst je ontvangen e-mails tijdens het ophalen van de online mailserver naar je computer.
POP via webmaildienst
Naast het binnenhalen van POP e-mail op een vaste computer, zijn er gebruikers die er de voorkeur aan geven hun e-mail te ontvangen en te versturen via een webmaildienst als Gmail, Yahoo! Mail of Hotmail. Het voordeel hiervan is dat je niet gebonden bent aan één computer om je POP e-mail te gebruiken.
Niet alle aanbieders bieden gratis ondersteuning voor POP3 e-mail; bij Gmail en Yahoo! Mail is dit gratis. Wanneer je hiervan gebruik wenst te maken en er zelf niet uitkomt om dit in te stellen, kun je contact met mij opnemen. Ik zal je dan nadere instructies geven.
POP (Post Office Protocol) is het meestgebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver (bron: Wikipedia).
SMTP
Het verzenden van e-mail gaat via het zogenaamde SMTP protocol. Ieder hostingpakket wordt geleverd met een SMTP server die je kunt gebruiken voor het verzenden van e-mail.
Echter, omdat steeds meer internet providers het gebruik van alle externe SMTP-servers blokkeren, is het aan te raden voor een computer met een vaste internetverbining (bijv. thuis) de SMTP-server van je internet provider te gebruiken (bijv. smtp.xs4all.nl). Let er op dat de inkomende mailserver onveranderd blijft; deze hoef je dus niet aan te passen.
Bij gebruik van een regelmatig wisselende internetverbinding (bijv. een laptop) is het in sommige gevallen wel aan te raden je eigen SMTP server te gebruiken via een alternatieve poort. Deze poort wordt vaak niet geblokkeerd. Het poortnummer is 26 (in plaats van 25). Je kunt dit poortnummer als instelling opgeven in je e-mailprogramma.
Wat is mijn SMTP server?
De uitgaande mailserver die je kunt instellen in je e-mailprogramma, is: mail.domeinnaam.com (vervang hierbij 'domeinnaam.com' door je eigen domeinnaam). Schakel bij de SMTP instellingen de optie in: “Voor de uitgaande mailserver is verificatie / authenticatie vereist” (gebruik daarbij je e-mailadres + wachtwoord).
Spam en virussen
Wie gebruik maakt van e-mail, kan er bijna zeker van zijn daarbij spam en/of virussen te ontvangen. Beiden kunnen voor veel overlast zorgen. Omdat tegenwoordig ruim 95% van de verzonden e-mails bestaat uit spam, worden alle e-mail accounts vooraf gecontroleerd op zowel spam als virussen.
Op de Spam-pagina lees je meer over hoe de spamfilter op de server werkt.